Scale-N

Scale-N
Arduino
Componenten
Rollend Materieel
Naslag
Onderdelen
Wissels
Basis Electronica
Symbols Electronica
Programming Arduino
DCC++
DR5000
Products
Link

Kortsluiting beperken met een PPTC zekering

Een zelfherstellende PPTC zekering is een goedkope manier om de stroom te beperken wanneer er een kortsluiting op uw (digitale) modelbaan voorkomt, en dat er kortsluitingen kunnen voorkomen weten we allemaal wel........ Ontsporingen, of wissels die verkeerd omliggen zijn soms al voldoende.

Voor de onderdelen kun je het beste naar de electronica winkel in de buurt. Als ze de onderdelen niet op voorraad hebben kost het meestal maar een paar dagen besteltijd. De benodigde onderdelen zijn:

  • PPTC zelfherstellende zekering met een waarde van 40 - 60 V / 3 Sec / 0,3A
  • Weerstand 2,2 Kilo Ohm
  • Rode led
  • Een klein stukje strokenprint

Het schema is als volgt:

De bedoeling is dat je tussen iedere spoorsectie die gevoed wordt vanaf de ringleiding deze onderdelen stopt. Op die manier springt automatisch de beveiliging in werking op die sectie en blijft de rest van de modelbaan gewoon werken.

De printopbouw vanaf de componentzijde:

en vanaf de onderkant zie je de volgende opstelling inclusief de onderbrekingen in de printsporen:

Op punt A sluit je de binnenkomende voeding aan, en op punt B de draad die naar het spoor gaat:

Op het moment dat er nu kortsluiting optreedt zal de LED rood oplichten bij de desbetreffende sectie, en zal de kortsluiting tot die spoorsectie worden beperkt.

Na een tip van Rob is er een verbeterd schema gekomen, want de bovenstaande schakeling met de LED en de Multifuse had toch nog een klein manco. Als er kortsluiting optreedt gaat de LED perfect branden, maar om te voorkomen dat de LED geen -5Volt krijgt (want anders komt de LED te overlijden) moet je twee LEDS anti-parallel schakelen of een diode parallel over de LED te zetten in omgekeerde polariteit. Zo wordt dat probleem ook voorkomen en kan er nooit een 'reverse' spanning ontstaan hoger dan de maximaal toegestane 5 volt. Het schema wordt dan als volgt:

Al met al een makkelijke oplossing die verdere schade kan voorkomen. Als de kortsluitbeveiliging te snel aanspringt zul je de waarde van de PPTC wat moeten verhogen, maar doe dat heel voorzichtig, en met kleine stappen!!

Ref: http://www.nproject.org/