Scale-N

Scale-N
Arduino
Componenten
Rollend Materieel
Naslag
Onderdelen
Wissels
Basis Electronica
Symbols Electronica
Programming Arduino
DCC++
DR5000
Products
Link

StarTrain NS ELoc 1300 Problem

Sinds een paar dagen stopt mijn digitale startrain NS 1300 steeds naar een paar cm rijden. Daarvoor heeft hij maanden goed gereden. Op een Duits forum las ik iets over een “poly-switch” of PTC die een dergelijk probleem zou kunnen veroorzaken bij startrain loks. Weer iemand of er zo’n component in deze loks zit en waar? Kan ik deze zonder risico verwijderen? De decoder is een ESU lokpilotmicro V4.0 DCC.

Een jaar geleden kocht ik een 'defecte' NS1305 via eBay. Toen ik de poly-switch verwijderde was het probleem opgelost. Je herkent het platte vierkantje van 3x3 mm vrij snel op de printplaat.


Niet naar de pijltjes en tekst letten, dat is van een andere ombouw. Het smd component met de H erop moet weg. En dan daar een stukje draad plaatsen zodat de 2 print contacts weer verbonden zijn. En startrains rijden beter op een Zimo MX617N.

Dat klopt. Alleen in combinatie met een ESU produceert de 1300 ook een storend (kreunend) geluid. Met een Zimo heb ik dat nauwelijks.

Pjotr en Ronald, Bedankt voor jullie reacties. Ik zal de Poly-Switch verwijderen. Bij mijn startrain NS 1300 is het geen zwart blokje met een H maar een licht blauw blokje met een 3X3 symbool maar positie en grootte zijn gelijk als op de foto van Ronald:

bovenzijde print NS 1300 startrain IMG_4415.JPG (71.05 KiB) 1485 keer bekeken De condensator midden op de printplaat staat over de polen van de motor. Die haal ik ook weg. Aan de onderzijde van de print plaat zitten nog 2 spoeltjes L1 en L2. Zijn dat ontstoringspoelen en zo ja kan ik die, nu ik toch bezig ben, ook niet beter weghalen ??:


onderzijde print NS 1300 startrain

Hallo Gerard, Het is natuurlijk aan jou wat je allemaal weghaalt. Maar begin eerst met de H (3X3) en kijk dan hoe die rijd. Want bij mij was dat de oplossing en incl. zimo decoder. Voor de rest heb ik niks weggehaald. Maar anders succes. Ik hoop voor je dat de loc nog rijd na je aanpassingen.

Ik heb zelf ook niks weggehaald, maar ik overweeg wel om de condensator alsnog te verwijderen. De rij-eigenschappen zijn niet goed genoeg. Spoeltjes verwijder ik overigens pas als het resultaat na het verwijderen van de condensator nog niet goed genoeg is.

Ik heb de 3x3 weggehaald en ook de condensator. De spoeltjes heb ik nog laten zitten. De lok rijdt nu prima. Ook sneller dan voorheen. Ik hou jullie op de hoogte.

Sinds ik het 3x3 of H component en de condensator heb verwijderd loopt de startrain NS 1300 als een zonnetje. Beter dan ooit tevoren: snel, constant, langzaam en bijna geluidloos. Dit met een Esu decoder.

Hallo mede n, ns spoorders. Dank voor alle info omtrent het H onderdeeltje, mijn 1300 van Startrain loopt nu stukken beter. Nu nog "even" de draaistellen aanpassen en dan moet het goed zijn. Nogmaals dank.